top of page

În medicină

Analiza fractală a fost intens aplicată în studiul sistemelor și subsistemelor biologice la scară microscopică și macroscopică. Această analiză a neregularităților poate fi aplicată în același mod formelor cum ar fi granița dintre un țesut sănătos și o tumoră sau chiar marginile unei leziuni cutanate. În acest context, au fost efectuate mai multe studii cu scopul dezvoltării de algoritmi care să permită cuantificarea proprietăților texturale ale unei imagini. Astfel, evoluția spectaculoasă a algoritmilor de analiză a imaginilor și a suporturilor tehnologice a trezit interesul cercetătorilor pentru posibile aplicații în medicină. De-a lungul ultimului deceniu, rezultatele numeroaselor articole publicate au demonstrat abilitatea algoritmilor de analiză a texturilor de a extrage informații relevante pentru diagnostic din imagini obținute prin diferite metode, ca de exemplu radiografii toracice, mamografii, ecografii, tomografii computerizate (CT), tomografii computerizate cu emisie de fotoni (SPECT), tomografii cu emisie de pozitroni (PET) și imagini obținute prin rezonanță magnetică (IRM).

În grafica computerizată

Grafica computerizată fractală devine populară deoarece frumusețea și realismul pot fi realizate printr-o construcție simplă folosind echipamentul adecvat. Multe scheme de compresie a imaginii utilizează algoritmi fractali pentru a comprima fișierele grafice pe computer cu mai puțin de un sfert din dimensiunea lor originală.

Avantajele graficii fractale constau în mai mulți factori:

  • Dimensiune mică pentru un desen la scară.                          

  • Scalarea nu are sfârșit, complexitatea imaginii poate fi mărită la infinit.                             

  • Nu există niciun alt instrument ca acesta care să vă  permită să creați forme complexe.

  • Realism.

  • Ușurința de a crea opere.

Image143.gif
Image144.gif

Dezavantajele graficii fractale sunt, de asemenea, prezente. În primul rând, nu puteți face fără un computer. Mai mult, cu cât numărul de repetări este mai mare, cu atât procesorul este mai încărcat. În consecință, numai echipamentele

informatice de înaltă calitate sunt capabile să facă față construcției de imagini complexe.

În al doilea rând, există limitări în figurile matematice originale. Unele imagini nu pot fi create folosind fractali.

bottom of page